Η λογοτεχνία και μουσική πολύ συχνά κρατιούνται χέρι χέρι και πορεύονται μαζί στο δρόμο της δημιουργικότητας παράγοντας μαγικά αποτελέσματα. Πόσοι και πόσοι στίχοι δεν είναι εμπνευσμένοι από έργα κορυφαίων λογοτεχνών και πόσα λογοτεχνικά έργα δεν έχουν επηρεαστεί από διάφορες μορφές μουσικής; Η επίδραση της μουσικής στη λογοτεχνία είναι καταφανής, τόσο στη μουσικότητα και στο ρυθμό του λόγου, όσο και στην προσφορά θεματολογίας και χαρακτήρων. Από την άλλη και η λογοτεχνία αφήνει τα αποτυπώματα της πάνω στον κόσμο της μουσικής αποτελώντας πηγή έμπνευσης για μια πληθώρα μουσικών και στιχουργών. Πολλά συγκροτήματα έχουν πάρει το όνομά τους από γνωστά λογοτεχνικά έργα. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι αυτό του δημοφιλούς συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60, The Doors, οι οποίοι εμπνεύστηκαν το όνομά τους από το βιβλίο του Aldous Huxley «The doors of perception». Βέβαια, δεν λείπουν και τα τραγούδια που βασίστηκαν στη λογοτεχνία και σε βιβλία από τα οποία δανείστηκαν τα θέματά τους.
1984, George Orwell
Γραμμένο το 1948, το βιβλίο αυτό του Orwell αποτελεί προφητεία του σημερινού κόσμου. Θεωρείται ένα από τα έργα- σταθμούς του 20ου αιώνα που επηρέασε την πολιτική σκέψη. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική κοινωνία όπου οι ζωές των ανθρώπων βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο και τη συνεχή παρακολούθηση ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Αυτό το διαχρονικό βιβλίο έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλά τραγούδια. Τα «1984», «Big Brother», και «We are the dead» του David Bowie, το «The Resistance» και «United States of Eurasia» των Muse, καθώς και το «Sex Crime» των Eurythmics είναι όλα εμπνευσμένα από το βιβλίο του Orwell.
Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα, Mikhaíl Bulgakov
Το βιβλίο αυτό αφηγείται την επίσκεψη του διαβόλου στη Μόσχα μαζί με δύο δαίμονες του, προκαλώντας διάφορα προβλήματα στις ζωές των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα ο αναγνώστης ταξιδεύει στο παλάτι του Πόντιου Πιλάτου και γνωρίζει το δυνατό έρωτα του Μαιτρ και της Μαργαρίτας. Αποτελεί μία σάτιρα της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ παράλληλα είναι γεμάτο φιλοσοφικά μηνύματα. Ένα από τα γνωστότερα τραγούδια των Rolling Stones, το «Sympathy for the Devil», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο τους «Beggars Banquet», είναι εμπνευσμένο από το έργο αυτό του Bulgakov και περιγράφει διάφορες φρικαλεότητες της ιστορίας, όπως η θανάτωση του Ιησού και η δολοφονία του Robert F. Kennedy.
Φρανκεστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας, Mary Shelley
Στη γνωστή αυτή γοτθική ιστορία η Mary Shelley αφηγείται την ιστορία του φοιτητή Βίκτωρα Φρανκεστάιν που ορμώμενος από την εμμονή του να δημιουργήσει ζωή από το μηδέν, συλλέγει ανθρώπινα μέλη για να κατασκευάσει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα το οποίο στη συνέχεια στρέφεται εναντίον του δημιουργού του και των αγαπημένων του ανθρώπων. Το διασημότερο, ίσως, βιβλίο τρόμου όλων των εποχών αποτέλεσε την έμπνευση για το τραγούδι «Frankenstein» των Iced Earth, αλλά και η φράση του βιβλίου «Don’t push too hard, your dreams are china in your hand», οδήγησε τους T’Pau να γράψουν το τραγούδι «China in Your Hand».
Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Harper Lee
Σε αυτό το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της, η Harper Lee αφηγείται μέσα από τα παιδικά μάτια της Σκάουτ την ιστορία του πατέρα της, Atticus Finch, που ως δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός νεαρού μαύρου εργάτη που κατηγορείται για το βιασμό μιας λευκής γυναίκας. Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα όλων των εποχών και θεωρείται ύμνος εναντίον της υποκρισίας, της προκατάληψης και του ρατσισμού. Αυτό οδήγησε το βρετανικό συγκρότημα The Noisettes να γράψουν το τραγούδι «Atticus», το οποίο συμπεριλήφθη στο δίσκο τους «Wild Young Hearts» που κυκλοφόρησε το 2009.
Ανεμοδαρμένα ύψη, Emily Brontë
Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» είναι η ιστορία του θυελλώδους έρωτα που γεννήθηκε ανάμεσα στην Κάθριν και στο Χίθκλιφ και που τελικά οδήγησε στην καταστροφή των ίδιων και των ανθρώπων γύρω τους. Θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα βρετανικά μυθιστορήματα όλων των εποχών και αποτέλεσε την έμπνευση της Kate Bush για να γράψει το τραγούδι της «Wuthering Heights». Το τραγούδι αφηγείται την ιστορία από την πλευρά της Κάθριν και περιέχει πολλές φράσεις του βιβλίου, ενώ η διάσημη φράση της Κάθριν «Let me in your window- I’m so cold!» χρησιμοποιείται επανειλημμένα στο ρεφρέν του τραγουδιού.
Η αγάπη της για το βιβλίο ξεκίνησε από μικρή ηλικία και συνεχίστηκε με τη συγγραφή άρθρων για τη σχολική εφημερίδα. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες και έχει παρακολουθήσει επί σειρά ετών μαθήματα Θεάτρου και Μονωδίας, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και προετοιμάζεται για τις πτυχιακές εξετάσεις του πιάνου.