Η γαλλική λογοτεχνία, με τις ιστορίες που πλάθουν οι συγγραφείς που την εκπροσωπούν, χαρίζει μέσα στους αιώνες στιγμές μοναδικής αναγνωστικής απόλαυσης στους αναγνώστες. Από την εποχή του Chretien de Troyes τον 12ο αιώνα, που θεωρείται ο πρώτος γάλλος μυθιστοριογράφος μέχρι και το σήμερα, ο γαλλικός λογοτεχνικός κόσμος είναι πλούσιος σε αφηγήσεις παντός τύπου. Είναι μία περιπέτεια εξαίρετου κάλλους, ένας γοητευτικός περίπατος που συνεχίζει να μας συνεπαίρνει. Είναι πάντα επίκαιρη η γαλλική λογοτεχνία και πάντα μία συναρπαστική αφορμή να την ανακαλύπτουμε καθώς ξεδιπλώνεται με τον ανθρωποκεντρικό αλλά και ρομαντικό της χαρακτήρα.
Ονόματα γνωστά όπως του Louis–Charles Fougeret de Monbron, του J.M.G. Le Clezio, του Diderot, του Alfred de Musset αλλά και ονόματα λιγότερο διάσημα, αν και αναγνωρισμένα, όπως ο Francis Ponge, ο Pierre Louys, ο Christophe Boltanski, ο Vincent Delecroix, έχουν γράψει τη δική τους μοναδική ιστορία και έχουν χαράξει στη μνήμη μας και στις καρδιές μας δρόμους λέξεων γεμάτους εικόνες και περιγραφές αστείρευτης ομορφιάς και χάρης. Μέσω των βιβλίων και των πρωταγωνιστών τους, οι συγγραφείς ξεδιπλώνουν τις ζωές των ανθρώπων της εποχής τους και μας τις προσφέρουν στο τραπέζι της αναγνωστικής μας πείνας έτοιμες προς «βρώσιν». Η γαλλική λογοτεχνία του ρεαλισμού, του νατουραλισμού, του ρομαντισμού και τόσων άλλων κινημάτων διαπρέπει με μία σθεναρή πίστη στον ανθρωποκεντρισμό, μιλώντας ανοιχτά ή έμμεσα για τα πάθη, τις σκέψεις, τους έρωτες, τις αγωνίες του ανθρώπου.
Παρουσιάζονται εδώ βιβλία – μαζί με ένα βιβλίο αφιέρωμα στον Προυστ– της γαλλικής σχολής που εκπέμπουν το καθένα τον δικό του παλμό, χορεύουν στον ρυθμό ενός ερωτικού χορού που δεν γνωρίζει εποχές και ποτέ δεν παύει να σαγηνεύει θυμίζοντας κάτι από τον πίνακα ύμνο του Ματίς «Πολυτέλεια ηρεμία και απόλαυση» του 1904.
Φρανσίς Πονζ, Το σαπούνι, Εκδόσεις Αντίποδες
Πιστοί στην εκδοτική τους αποστολή, οι Αντίποδες εφορμούν με ένα ακόμα ποιοτικό μυθιστόρημα που προκαλεί ευχάριστα τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας Φρανσίς Πονζ , με αφορμή μια κωμική ιστορία γύρω από τον πρωταγωνιστή, που δεν είναι άλλος από ένα σαπούνι, χτίζει ένα αλλόκοτο αλλά πολύ συναρπαστικό αφηγηματικό κάστρο, το οποίο ενέχει στοιχεία ποιητικά, παράλογα και μεταφυσικά ίσως. Με όπλο το φανταστικό και με την φαντασία του να οργιάζει, ο Πονζ, γλωσσοπλάστης και σμιλευτής του λόγου και των λέξεων προσφέρει μια ιστορία που έχει κάτι πολύ ανθρώπινο, μιας και το σαπούνι θα μπορούσε να έχει φωνή, έκφραση και πάσης φύσεως εκδηλώσεις. “Για τη διανοητική σου τουαλέτα, αναγνώστη, ιδού ένα κείμενο για το σαπούνι”. Καθαρά χέρια πριν την ανάγνωση ενδείκνυνται, ίσως και να επιβάλλονται!
J.M.G. Le Clezio, Άλμα, Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ο μοναδικός στις περιγραφές του και στα ταξίδια του μυαλού και του σώματος βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γκυστάβ Λε Κλεζιό, ο συγγραφέας βιβλίων όπως Περιπλανώμενο αστέρι, Έρημος και Ονίτσα, εδώ πραγματεύεται για μια ακόμα φορά μια ιστορία που καθηλώνει τον αναγνώστη με το φαντασιακό, το ονειρικό και το ανθρώπινο να εναλλάσσονται μέσα από μία συμφωνία λέξεων που ο ίδιος γνωρίζει μοναδικά να πλάθει. Σαν τον Γκωγκέν, έτσι και ο Λε Κλεζιό ταξιδεύει με το όλο του το είναι και ως ανταποκριτής και παρατηρητής εξωτικών τόπων και πολλές φορές παρείσακτων ανθρώπων επιχειρεί να κατευνάσει τη φύση με την οποία υπογράφει ένα συμβόλαιο αγάπης και τρυφερότητας. Αυτή τη φορά πρωταγωνίστριά του είναι η Άλμα, ένα πρόσωπο ποιητικό, γλαφυρό, σύμβολο ενός κόσμου που υπάρχει και αξίζει να ανακαλύψουμε.
Pierre Louӱs, Η γυναίκα και το νευρόσπαστο, Εκδόσεις Μεταίχμιο
“Είναι ευκολότερο να πεθάνεις για μια γυναίκα παρά να ζήσεις μαζί της.” έγραφε ο Λόρδος Βύρων. Ο συγγραφέας παρουσιάζει με τον τρόπο του και μέσα από την ιστορία του την απόλυτη έννοια της ακατανόητα ερωτικής και μοιραίας γυναίκας, αυτής που γνωρίζει πως να συνεπαίρνει χωρίς να αποκαλύπτει τα μυστικά της. Η ηρωίδα του, μία τσιγγάνα με χαρακτήρα έντονο και ιδιοσυγκρασία φλογερή είναι ο μοχλός ανάπτυξης της αφήγησης που κατατάσσει τον συγγραφέα στο πάνθεον της ερωτικής λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας με αυτό το βιβλίο ενέπνευσε πλήθος κινηματογραφικών διασκευών και ουσιαστικά αναβιώνει μια γαλλική παράδοση περί της ερωτικής λογοτεχνίας που ξεκινά από συγγραφείς που παρουσιάζονται και εδώ όπως ο Μαρκήσιος ντε Σαντ και ο Φουζερέ ντε Μονμπρον, ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί πολλές φορές!
Denis Diderot, Τρεις ιστορίες, Εκδόσεις Πόλις
Οι τρεις ιστορίες που παρουσιάζονται εδώ είναι μέρος της έντονης συγγραφικής δραστηριότητας του συγγραφέα γύρω από το θέμα του έρωτα και την επίδραση που έχει αυτό στην κοινωνία της εποχής. Έντονα προβληματισμένος και συνεχώς στοχαζόμενος περί των ηθικών επιταγών των ερωτικών περιπτύξεων καθώς και των συνεπειών τους, ο Ντιντερό υπερασπίζεται το ερωτικό πάθος και την ανάγκη ο ερωτισμός να απελευθερωθεί από δεσμά γιατί έτσι ορίζει η ανθρώπινη φύση. Οι ιστορίες αυτές που πρωτοδημοσιεύτηκαν τα έτη 1773 και 1774 στο περιοδικό “Λογοτεχνική αλληλογραφία” αποκαλύπτουν την στοχαστική διάθεση του συγγραφέα που επιθυμεί τον άνθρωπο να λειτουργεί πέρα από θεσμικές και εκκλησιαστικές συμβάσεις.
Alfred de Musset, Οι δύο ερωμένες, Εκδόσεις Printa
Τρεις ιστορίες, Οι δυο ερωμένες, Εμελίν και ο γιος του Τισιανού αποτελούν την παρούσα έκδοση, τρεις ιστορίες που πλημμυρίζουν από ερωτικό πόθο και πάθος, τρεις ιστορίες που αποκαλύπτουν την ερωτική διάθεση ενός ξεχωριστού κλασσικού συγγραφέα που λίγο έχει διαβαστεί. Ο Alfred de Musset γράφει αυτές τις νουβέλες ανάμεσα στα έτη 1837-1838 εν μέσω μιας περιόδου όπου ξεπηδά μία ολόκληρη σχολή ερωτικής λογοτεχνίας και ένας πυρετώδης ρυθμός γραπτών γύρω από τις ερωτικές εξάρσεις της ανθρώπινης φύσης. Στις ιστορίες του ξεπηδούν ήρωες και ηρωίδες που γεύονται δίχως αναστολές τον έρωτα ενώ την ίδια ώρα βουλιάζουν στην απιστία, την ανηθικότητα και όμως την απέραντη ομορφιά της απόλαυσης που τους προσφέρεται. Με όπλο το μελάνι και τις σκέψεις του για τον έρωτα, την ανθρώπινη συνείδηση και τον κόσμο, ο συγγραφέας παραδίδει στον αναγνώστη προσωπογραφίες ανθρώπων του καιρού του και τον προσκαλεί σε συμμετοχή!
Christophe Boltanski, Η κρυψώνα, Εκδόσεις Utopia
Βραβευμένο με το σημαντικό βραβείο Femina, το βιβλίο του Μπολτανσκί είναι ένα ανοιχτό μάτι στην κοινωνία, είναι ένα μάτι τύπου Ναμπόκοφ και αποτελεί ένα τολμηρό βήμα στον απόκρυφο ψυχικό κόσμο των ανθρώπων που αναζητούν διαφυγή από τον φόβο. Με την αλήθεια των λέξεων και των σκέψεων να υπερισχύει ο συγγραφέας χτίζει ένα μυθιστόρημα καίριο, επίκαιρο και πολύ σκληρό σε πολλά σημεία του, ένα μυθιστόρημα όμως που καταφέρνει και αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη καθώς η ιστορία και η πολιτική, η κοινωνική κατάσταση και η ψυχολογία συμμετέχουν υπό το ίδιο πρίσμα. Ο αναγνώστης κατανοεί μία μορφή αυτοκάθαρσης μέσω της αφήγησης με την έννοια πως η πρωταγωνίστρια οικογένεια Μπολτανσκί δεν μπορεί παρά να έχει αναφορές στον ίδιο τον συγγραφέα και το παρελθόν του. Ένα μυθιστόρημα που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε!
Vincent Delecroix, Το παπούτσι στη στέγη, Εκδόσεις Γκοβόστη
Φυσιογνωμίες καθημερινές είναι τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες που εξυφαίνει ο Γάλλος συγγραφέας σε μία προσπάθεια να αναλύσει την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση επηρεασμένος και από το έργο του φιλοσόφου Κίρκεγκαρντ, τον οποίο έχει μελετήσει. Πρόκειται για ιστορίες που αγγίζουν τα όρια του εκκεντρικού και του παράλογου με αφορμή την παρουσία ενός παπουτσιού στη στέγη μιας πολυκατοικίας ένοικοι της οποίας είναι όλες αυτά τα διαφορετικά πρόσωπα. Ο συγγραφέας στον επιτυχημένο ρόλο του παρατηρητή της ζωής ξετυλίγει το κουβάρι των ιστοριών ανθρώπων που άλλοτε παραληρούν και άλλοτε εκδηλώνουν την αλήθεια της μοναξιάς τους. Οι ιστορίες αυτές μέσα από μία εξιστόρηση που αγγίζει τα όρια του παραμυθιού αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα ανάλυσης της δύσκολης ζωής στη μεγαλούπολη.