Οι μέλισσες, σήμερα όσο ποτέ, παραμένουν απαραίτητες για τη ζωή του ανθρώπου και για τη συνέχεια της φύσης. Οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν με έντονη ανησυχία την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού των μελισσών διότι η μέλισσα είναι υπεύθυνη, με την καλή έννοια, για το 60-70% της γονιμοποίησης των φυτών και μία ενδεχόμενη εξαφάνισή της θα αποτελούσε τεράστια απειλή για το μέλλον της ζωής στον πλανήτη. Η ιστορία της ύπαρξης της μέλισσας πάει πολύ πίσω στον χρόνο, εικάζεται ότι ζει πάνω στον πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια χρόνια και εναπόκειται σε εμάς να της εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητά της για τα επόμενα πολλά χρόνια. Δεν εξασφαλίζουμε μόνο τη δική της βιωσιμότητα γιατί από την ασφαλή επιβίωσή της εξαρτάται και η δική μας, διότι δίχως την μέλισσα που είναι κύριος μοχλός και κινητήριος δύναμη ζωής, ο άνθρωπος θα βρεθεί σε μεγάλα αδιέξοδα.
Στις 20 Μαΐου έχει θεσμοθετηθεί ο εορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας της μέλισσας ως μία προσπάθεια υπενθύμισης στους ανθρώπους σχετικά με τον σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η μέλισσα διαχρονικά. Στα παραμύθια που ακολουθούν και όπου η μέλισσα έχει κυρίαρχο ρόλο προσφέρεται με εξαιρετικό, ευφυή, ψυχαγωγικό και διδακτικό τρόπο η δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο των μελισσών και να μάθουν για την συμβολή της μέλισσας στην αλυσίδα της φύσης. Μη λησμονούμε άλλωστε πως η μέλισσα, συλλέγοντας γύρη από τα λουλούδια, παράγει με μία διαδικασία που μοιάζει με αρχαία ιεροτελεστία το υπέροχο μέλι, την μοναδικό βασιλικό πολτό, την πρόπολη και το κερί, συστατικά που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν και καλλυντικά. Και αναμφίβολα, το μέλι που δεν χαλάει ποτέ είναι μία τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας, μία τροφή σχεδόν θεϊκή, που δίνουμε κυρίως στα παιδιά.
Piotr Socha, Μέλισσες, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη
“Πώς θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα της μέλισσας, ενώ μας είναι ακατανόητα τα κίνητρα των πιο απλών πράξεων των συνανθρώπων μας;” γράφει ο Μωρίς Μαίτερλινκ στην ιστορία του με τίτλο “Η οργή των μελισσών”. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν αυτόν τον μυστηριώδη αλλά και τόσο μαγικό κόσμο των μελισσών μέσα από ένα αναμφισβήτητα εξαίρετο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, έναν μοναδικό οδηγό για όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την ύπαρξή τους. Ο Socha με δεξιοτεχνικό τρόπο και υπέροχες εικονογραφήσεις μας ταξιδεύει και μας ξεναγεί σε διάφορες πτυχές της ζωής τους, στον τρόπο που αναπαράγονται, στη δομή του σώματός τους και πάνω από όλα μας δείχνει για ποιο λόγο οι μέλισσες οφείλουν να προστατευτούν και να εξασφαλιστεί η συνέχειά τους πάνω στον πλανήτη γιατί η παρουσία τους είναι παραπάνω από αναγκαία. Μέσα στο βιβλίο θα ανακαλύψουμε διάφορα είδη μελισσών και μελιού ανά την υφήλιο, μία ανακάλυψη που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!
Kirsten Hall & Isabelle Arsenault, Πετά πετά η μέλισσα, Εκδόσεις Ποταμός
Ένα πολύ παιχνιδιάρικο, ευχάριστο και χρωματιστό βιβλίο με θέμα την μέλισσα που παρουσιάζεται με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και διδακτικό, για να μπορέσουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με λέξεις όπως κηρήθρα, νέκταρ, εργάτρια και άλλες έννοιες. Με εύληπτο και έξυπνα γραμμένο τρόπο οι δύο συγγραφείς Kirsten Hall και Isabelle Arsenault προσφέρουν μέσα από μία πολύ εύστοχη και χαρούμενη εικονογράφηση και ωραία σχέδια βαμμένα στα χρώματα της μέλισσας, όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο που με βεβαιότητα θα σαγηνεύσει μικρά παιδιά αλλά και τους γονείς που θα τους το διαβάσουν. Τα παιδιά, ξεφυλλίζοντάς το, θα μάθουν μέσα από μία απλή ιστορία πως λειτουργούν οι μέλισσες και πως είναι το περιβάλλον που ζουν, μέσα από την ιστορία Πετά πετά η μέλισσα θα μάθουν να σέβονται τον ρόλο της μέλισσας αλλά και της φύσης γενικότερα.