O Φραντς Κάφκα είχε κάποτε πει πως τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας. Και πράγματι τα καλά βιβλία υπάρχουν και εμείς αξίζει να τα βρούμε. Κάπου κρύβονται και μας περιμένουν να ανακαλύψουμε τη ζωή που αυτά κρύβουν μέσα τους. Ένα καλό βιβλίο θα είναι πάντα ένας λόγος να κρατάμε απόσταση από το κακό που συμβαίνει γύρω μας και να ξεφεύγουμε με το νου και την ψυχή μας μέσα από ιστορίες πραγματικές ή φανταστικές.
Μην ξεχνάμε πως τα βιβλία είναι η αφορμή να νιώσουμε πως δεν είμαστε μόνοι, πως έχουμε καλή παρέα και μπορούμε να ευφρανθούμε. Είναι όμως και ένας εξαιρετικός τρόπος να προσκαλέσουμε τους φίλους μας και να συζητήσουμε, το βιβλίο είναι μεταξύ άλλων κοινός τόπος διαλόγου, χαράς, ανταλλαγής απόψεων και ψυχαγωγίας.
Παρακάτω θα βρείτε βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας από νέους και παλαιότερους συγγραφείς, βιβλία που ξεχωρίζουν για την αφήγηση, το θέμα τους, το συναισθηματικό ξύπνημα που προκαλούν στον αναγνώστη. Είναι βιβλία που αντανακλούν το πάθος και το μεράκι του συγγραφέα που βλέπει στα μάτια τον αναγνώστη και τον καλεί αληθινά και άμεσα να γευτεί τον καρπό της χαράς της ανάγνωσης.
Τάσος Αναστόπουλος, Στη σκιά του Ταΰγετου, Εκδόσεις Εστία
Η γραμμή ανάμεσα στην μυθοπλασία και την πραγματικότητα είναι τελικά πολύ λεπτή και όσα καταγράφει εδώ ο συγγραφέας με εξαιρετικά εύσχημο τρόπο είναι η τρανή απόδειξη αυτής της διαπίστωσης. Πίσω στον χρόνο και το 1940, η ιστορία γράφει τις δικές της σελίδες μέσα από την περίπτωση ενός ζευγαριού Βρετανών, οι οποίοι καταφθάνουν στην Ελλάδα για να θέσουν σε κίνηση και λειτουργία ένα Ινστιτούτο σπουδών και να δώσουν το στίγμα της υπερίσχυσης της αγγλικής γλώσσας έναντι της γερμανικής που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Η Ελλάδα θα βρεθεί στον πόλεμο και ο συγγραφέας μέσα από αυτήν την εξαιρετική νουβέλα γράφει με βάση τις αναμνήσεις του αλλά και τις μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει για να αφηγηθεί ένα ξεχωριστό επεισόδιο.
Θεόδωρος Λιμήτσιος, Μαρουσώ, Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα
Βρισκόμαστε κάπου στο 1830 και όσα καταθέτει ο συγγραφέας είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που θυμίζει ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης, μια κάποια Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ή Μαντώ Μαυρογένους. Και αυτό δεν είναι υπερβολή γιατί η ζωή της Μαρουσώς, που είναι και η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος έχει την βάση της στο ταξίδι της μέσα από τις ελληνικές παροικίες προς την ίδια την Ελλάδα όπου και την βρίσκουμε να προσφέρει την αγάπη της στον συνάνθρωπο και την κοινωνία. Με δεξιοτεχνικό τρόπο, ο συγγραφέας περιδιαβαίνει τα επεισόδια της ζωής της και αυτήν την απέραντη Οδύσσεια που την φέρνει να μας αφηγείται τα όσα έζησε μέσα στον κυκεώνα των ιδιαίτερων αυτών στιγμών, ένα μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα μας.
Βασίλης Τσιαμπούσης, Ο κήπος των ψυχών, Εκδόσεις Εστία
Μπορεί άραγε να γεννηθεί η καλοσύνη μέσα από την φρικτή ιστορία ενός πολέμου και μπορεί να λάμψει η ανθρωπιά όταν όλα γύρω μυρίζουν καπνό και καταστροφή; Ο συγγραφέας μέσα από το πολύ καλά δουλεμένο προσωπικό του ύφος καταθέτει στην νουβέλα αυτή την ομορφιά των ανθρωπίνων σχέσεων. Πρόκειται για μία ιστορία που εκτυλίσσεται στην κατεχόμενη Δράμα εν μέσω Β’ Παγκοσμίου πολέμου με πρωταγωνιστές έναν Βούλγαρο λοχαγό, την γυναίκα του και ένα ορφανό παιδί, στο σπίτι του οποίου εγκαταστάθηκαν ύστερα από επίταξη οι πρώτοι. Μέσα από αυτήν την ιδιαίτερα οδυνηρή συγκυρία για το παιδί που έχει μείνει μόνο ξεπηδά μία γλυκιά και τρυφερή σχέση.
Αργύρης Χιόνης, Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες, Εκδόσεις Κίχλη
Αναρωτιέται κανείς αν τα παραμύθια έχουν όριο ηλικίας και αν πραγματικά είναι μόνο για μικρά παιδιά. Ο Αργύρης Χιόνης, μέσα από αυτό το πανέμορφο βιβλίο που συγκεντρώνει διάφορες ιστορίες, επιβεβαιώνει τόσο το γεγονός πως τα παραμύθια απευθύνονται αιώνες τώρα τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους αλλά και το γεγονός πως ο ίδιος έχει τον τρόπο να σαγηνεύει τον αναγνώστη με ό,τι και αν καταπιαστεί. Σε αυτές τις αλλόκοτες ιστορίες που θυμίζουν παραμυθά άλλης εποχής, ο Χιόνης ξεδιπλώνει την αφηγηματική του δεξιοτεχνία και μας ταξιδεύει στον τόπο και τον χρόνο με συντροφιά πρόσωπα όπως η γιαγιά Ειρήνη ή η Αρτέμιδα. Με αφορμή τις ιστορίες του, ο αναγνώστης ξαναζεί αναμνήσεις και ανακαλύπτει την ομορφιά των παραμυθιών.
Δημήτρης Οικονόμου, Το απόκρυφο ημερολόγιο της Αριάδνης, Εκδόσεις Πατάκη
Έχει άραγε η ελληνική μυθολογία ερείσματα στη σημερινή εποχή; Είναι οι ιστορίες αυτές ικανές ακόμα και σήμερα να μας διδάξουν και να μας αλλάξουν τον τρόπο σκέψης μας; Ο συγγραφέας Δημήτρης Οικονόμου απαντά έμμεσα σε αυτές τις ερωτήσεις μέσα από ένα μυθιστόρημα ύμνο στην ελληνική μυθολογία. Μέσα από τα όνειρα της Αριάδνης χτίζει την εξιστόρηση της ανακάλυψης του περίφημου βασιλείου της Κνωσού, το οποίο τόσο θαυμάζουμε και το οποίο είναι ξακουστό στα πέρατα της γης. Ουσιαστικά εδώ, παντρεύεται η επιστήμη της αρχαιολογίας και της αγάπης για το παρελθόν με την μαγεία του μύθου που μας συντροφεύει για αιώνες τώρα. Ξαναζούμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου όλα όσα εκτυλίχθηκαν στην επιφάνεια της γης αλλά και στον βυθό της θάλασσας και διατρανώθηκε ο μινωικός πολιτισμός.
Βασίλης Αλεξάκης, μ. Χ. , Εκδόσεις Μεταίχμιο
Μπορεί ο σπουδαίος Βασίλης Αλεξάκης να μην είναι πια κοντά μας, όμως έχουμε την τύχη και την δυνατότητα να τον ζούμε μέσα από την γραφή του και τα μοναδικά βιβλία του. Το βιβλίο αυτό που μάλιστα βραβεύτηκε είναι ένα ορόσημο της συγγραφικής σταδιοδρομίας του σπουδαίου Έλληνα που έμενε για χρόνια στο Παρίσι και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο γαλλικό κοινό. Έγραφε στα γαλλικά και τα βιβλία του μεταφράστηκαν στα ελληνικά. Εδώ μας αφηγείται την ιστορία ενός φοιτητή, μέσω του οποίου ουσιαστικά μας θυμίζει την συνέχεια της ελληνικής διανόησης, από τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους στους Βυζαντινούς λόγιους, οι οποίοι και μεταλαμπάδευσαν αυτή την γνώση στον δυτικό κόσμο. Ο συγγραφέας μιλά για την συγκρουσιακή σχέση της εκκλησίας με τον αρχαίο κόσμο και στοχάζεται μέσω του ήρωά του.
Μηνάς Στραβοπόδης, Ο Επαναστάτης της Αβύσσου, Εκδόσεις Αρμός
Ο Ίταλο Καλβίνο είχε μιλήσει και είχε γράψει για την σημασία της κλασικής λογοτεχνίας ως εξής: “Κλασικό είναι ένα βιβλίο που ποτέ δεν έχει ολοκληρώσει αυτά που έχει να πει”. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται με την περίπτωση του Δάντη και την εμβληματική τριλογία του, την οποία και χρησιμοποιεί ο συγγραφέας εδώ για να μιλήσει στην σύγχρονη εποχή για την σύγχρονη εποχή, τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς που ολοένα και προκύπτουν. Ο κόσμος του Στραβοπόδη είναι ένας κόσμος που τηρουμένων των αναλογιών διάγει βίους παράλληλους με το σύμπαν του Αλιγκιέρι. Έτσι και ο ίδιος θα ξετυλίξει το κουβάρι της δικής του τριλογίας, της προσωπικής κόλασης, του καθαρτηρίου και τέλος της κοινωνικής κόλασης και έτσι να μας αφηγηθεί για ένα παρόν αμφίβολο και αβέβαιο που χρήζει στοχασμού.
Φίλιππος Πλιάτσικας, Ο υπασπιστής του Αυτοκράτορα, Εκδόσεις Ψυχογιός
Είναι ένα άγνωστο επεισόδιο της ιστορίας της Κρήτης και αυτό το βιβλίο από τον μουσικό αλλά και συγγραφέα Πλιάτσικα – ναι, μιλάμε για το ιδρυτικό μέλος των Πυξ Λαξ – είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το ανακαλύψουμε. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, στην κάθοδό του προς την Αίγυπτο έμεινε για ανεφοδιασμό δύο ημερών στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα. Έξω από το σπίτι στο οποίο έμεινε υπάρχει μία πινακίδα που αναφέρεται σε αυτό το συμβάν και ο θρύλος είναι πραγματικότητα. Ο συγγραφέας, με την φαντασία του λοιπόν μας μεταφέρει νοερά στον χρόνο και αναφέρεται στην παραμονή του αυτοκράτορα ενώ συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον αφού μας ταξιδεύει και στο Παρίσι σε παρόντα χρόνο για να μας αφηγηθεί ένα ακόμα επεισόδιο της ιστορίας αυτής.