Πολιτικά απόνερα μιας ηχηρής και ταπεινωτικής ήττας (J. M. Keynes, Δυο αναμνήσεις από το Μπλουμσμπερι στο Παρίσι, Εκδόσεις Άγρα)

Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος έχει μόλις τελειώσει και οι νικητές του πολέμου συζητούν και διαπραγματεύονται την τύχη της ηττημένης και κατατροπωμένης Γερμανίας, μιας δύναμης που μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνει μιας και στην αυγή της δεκαετίας του 1930 θα φανούν τα σημάδια ανάκαμψής της και επαναφοράς της στο πολιτικό προσκήνιο ως ισχυρή δύναμη, έτοιμη να διαδραματίσει και πάλι ρόλο καθοριστικό, με τραγικές όμως συνέπειες για τον κόσμο. Και όλα αυτά απορρέουν από την ντροπιαστική συνθήκη ανακωχής που υπεγράφη μεταξύ των κρατών της Αντάντ και της Γερμανίας. Όλα αυτά που περιγράφει ο Κέυνς είναι συμβάντα και περιστατικά στο παρασκήνιο των αποφάσεων, αποφάσεις που ατενίζοντάς τες με την άνεση του χρόνου έκριναν την ιστορία και δημιούργησαν δυσχερές μέλλον.

Ο Κέυνς στα couloirs της ιστορίας καταγράφει ως συμμετέχων στις συζητήσεις αυτές τον ρου των διαβουλεύσεων, την κατακραυγή πολλών για την ανάγκη οικονομικής βοήθειας και την αδιαφορία που επικρατεί στις τάξεις των συνομιλητών ενώ στους δρόμους των γερμανικών πόλεων οι άνθρωποι όλο και φτωχαίνουν, οι πόλεις είναι υπό καθεστώς της απόλυτης αθλιότητας και παιδιά και ηλικιωμένοι πεθαίνουν. Με κύριο πρωταγωνιστή τον Δρ Μελχιόρ θα μας αφηγηθεί την σκληρή διαπραγμάτευση και μεταξύ των νικητών για αφαίμαξη πόρων από το πληγωμένο θύμα, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη “εκμετάλλευση” αυτής της ήττας ώστε να αποκομίσουν ο καθένας τα περισσότερα δυνατά οφέλη και ουσιαστικά η κρίση μόλις ξεκίνησε. Ολέθρια λάθη που στοίχισαν την ειρήνη στην Γηραιά ήπειρο για πάνω από 20 χρόνια.