Μετά το Α’ μέρος, Β’ μέρος και Γ’ μέρος του αφιερώματός μας, στο οποίο παρουσιάστηκαν κάποια υπέροχα βιβλία που σας προτείνουμε για το μήνα Νοέμβριο, συνεχίζουμε εδώ με το τέταρτο και τελευταίο μέρος με ακόμη περισσότερα επιλεγμένα αναγνώσματα που θα σας κρατήσουν καλή συντροφιά τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου.
Kate Atkinson, Παραπλάνηση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Με ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία η Κέιτ Άτκινσον μας παρουσιάζει ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο που έχει τόσο στοιχεία ψυχολογικού, αστυνομικού και πολιτικοιστορικού μυθιστορήματος, μία καταβύθιση ουσιαστικά στην πρόσφατη ιστορία που ποτέ δεν σταματά να εμπνέει αναλυτές και συγγραφείς. Σύμμαχός της και όπλο της Άτκινσον, η Τζούλιετ, η πρωταγωνίστρια πάνω στο πρόσωπο της οποίας χτίζει αυτό το μυθιστόρημα που έχει πολλά στοιχεία από τη λογοτεχνία του μεσοπολέμου αλλά και από την επαΐουσα της αστυνομικής λογοτεχνίας, την επίσης Βρετανίδα Αγκάθα Κρίστι. Η ενδοσκόπηση στην γυναικεία ταυτότητα και η ιστορική μνήμη παντρεύονται δεξιοτεχνικά από την πολυβραβευμένη Άτκινσον, η οποία με την σαγηνευτική της αφήγηση αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη και τον ψυχαγωγεί διατηρώντας παράλληλα την αγωνία του σε κάθε σημείο της ιστορίας της.
Σίγκμουντ Φρόιντ, Χειρόγραφα κοκαΐνης, Εκδόσεις Ερατώ
Ο κορυφαίος μελετητής και αναλυτής της ανθρώπινης ψυχανάλυσης από πολύ νωρίς είχε εντρυφήσει σε κάθε είδους επιστημονικές αναζητήσεις και εμπειρίες μέχρι να φτάσει να διακριθεί για βιβλία όπως η Ερμηνεία των ονείρων και άλλα πολλά διακεκριμένα πλέον πονήματα. Εδώ βρίσκουμε κείμενα που γράφτηκαν ανάμεσα στο 1884 και το 1887 και αφορούν στο θέμα των μελετών του πάνω στην ουσία της κοκαΐνης. Αναμφίβολα, κάθε τέτοια προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης προκαλεί αντιδράσεις και αναστατώνει το κοινό αίσθημα και την επιστημονική κοινότητα για την αποτελεσματικότητά της, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο πως αυτά τα κείμενα αποκαλύπτουν περίτρανα τη συμβολή του σε τομείς όπως η ψυχολογία, η φαρμακολογία και η κοινωνική ιστορία και προσφέρουν ένα πανόραμα της ιστορίας της κοκαΐνης τον 19ο αιώνα.
Edith Hall, Αριστοτέλης. Η αρχαία σοφία στη σύγχρονη ζωή, Εκδόσεις Διόπτρα
Πρόκειται για έναν οδηγό ευζωίας και ευδαιμονίας, για ένα πολύτιμο εγχειρίδιο υψίστης σημασίας που αφορά σε κάθε άνθρωπο και είναι εμποτισμένο με τις διδαχές του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Αριστοτέλη. Ωστόσο, δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικούς και ερευνητές, δεν είναι μονοδιάστατα ακαδημαϊκό, είναι με τέτοιο ιδιαίτερο τρόπο γραμμένο και εξόχως εκλαϊκευμένο ώστε να αφορά στο ευρύ κοινό. Αυτό έγινε πράξη μέσα από την συμβολή της Edith Hall, καθηγήτριας τόσο στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών όσο και στο Κέντρο Ελληνικών μελετών του King’s College έτσι ώστε ο αναγνώστης να έρθει σε άμεση επαφή με το έργο του Έλληνα φιλοσόφου. Στόχος του βιβλίου είναι ο αναγνώστης να κερδίσει σε γνώση μέσα από μαθήματα και κανόνες που σκοπό τους έχουν τη βελτίωση της καθημερινής του ζωής.
Alejo Carpentier, Η άρπα και η σκιά, Εκδόσεις Εξάντας
Έχουν περάσει πάνω από 500 χρόνια τότε που ο περίφημος θαλασσοπόρος, ναύαρχος και χαρτογράφος Χριστόφορος Κολόμβος εκτιμάται πως έφτασε με το καράβι του στην αμερικανική ήπειρο το 1492. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα παραμένει μία αινιγματική μορφή και ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο και ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού επιχειρεί με την μοναδική του αφήγηση να ρίξει φως στην πολύπλευρη δράση του ως εξερευνητή αλλά και στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Ο Χριστόφορος Κολόμβος προκάλεσε θαυμασμό αλλά και αμφιβολίες και έριδες γύρω από το πρόσωπό του και καθ ότι οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, οι εικασίες πολλές και η ιστορία του καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε το βιβλίο αυτό και να μάθουμε μέσα την οπτική γωνία του Καρπεντιέρ γύρω από την πολυτάραχη ζωή του.
Lou Andreas Salome, Για το πρόβλημα του έρωτα, Εκδόσεις Ροές
“Ο έρωτας και η λογική μοιάζουν με τον ήλιο και το φεγγάρι. Όταν ανατέλλει το ένα, δύει το άλλο” έγραφε ο Ρωμαίος Κικέρων και η Λου Σαλομέ, η οποία υπήρξε ερωμένη του Ρίλκε, μεγάλη αγάπη του Νίτσε και μαθήτρια του Φρόυντ, στο μικρό αυτό δοκίμιο πραγματεύεται το αιώνιο πρόβλημα που προκύπτει όταν ο φτερωτός θεός Έρως εξαπολύει τα βέλη του δίχως να λογίζει προς τα πού κατευθύνονται. Ο έρωτας ήρθε για να προκαλέσει τους ανθρώπους που πέφτουν στα δίχτυα του με ποικίλους τρόπους, να δημιουργεί συναισθηματικές εξάρσεις, να εγείρει ερωτήματα και πάθη, να κάμψει αντιστάσεις και να καταφέρει πλήγματα στην ευαίσθητη, τρωτή και εύθραυστη ανθρώπινη φύση που ποτέ δεν θα πάψει να εξουσιάζεται από την ισχυρή και ακαταμάχητη δύναμή του.
Jack London, Τι σημαίνει για μένα η ζωή, Εκδόσεις Ποταμός
Ο συγγραφέας του πασίγνωστου Ασπροδόντη, του Μάρτην Ήντεν και της Σιδερένιας φτέρνας, σε αυτό το πολύ σημαντικό δοκίμιο μας μιλάει ανοιχτά για το πώς ο ίδιος φιλοσοφεί γύρω από τη ζωή, για τις πεποιθήσεις του περί κοινωνίας και πολιτικής, για την ίδια την ανθρώπινη φύση και πώς αυτή οφείλει να πορεύεται για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής. Ο Λόντον, ειρηνιστής και δυναμικός ανθρωπιστής στάθηκε στο πλευρό ενός πολέμου εναντίον των Ναζί ενώ υπήρξε υπέρμαχος ιδεών ενός σοσιαλιστικού ιδεώδους ως παιδί ο ίδιος της εργατικής τάξης. Με πολλή μελέτη και αφοσίωση στο διάβασμα, τη συγγραφή και κυρίως την πίστη σε μία καλύτερη κοινωνία άλλαξε τον ρου της ιστορίας της ζωής του και άφησε σε όλους εμάς, παρά τον πρόωρο θάνατό του, βιβλία γεμάτα γνώση, τρυφερότητα και μηνύματα κοινωνικά για τη θέση μας στον κόσμο.
Thomas Mann, Απογοήτευση, Εκδόσεις Κουκούτσι
“Χρειάζεται να σας μιλήσω και για την ευτυχία μου; Γιατί και την ευτυχία έζησα και η ευτυχία μ’ απογοήτευσε {…} Η ζωή στη μέτρια, αδιάφορη και άτονη πορεία της είναι που μ’ απογοήτευσε. Απογοητευμένος, απογοητευμένος!” γράφει με μελαγχολία και δραματικό ύφος στο μικρό αυτό σύγγραμμα ο διάσημος συγγραφέας. Με αυτό το σύντομο αυτό αφήγημα ανακοινώνει το μεγαλειώδες Μαγικό βουνό, ένα έργο που θα προκαλέσει ερωτήματα και θα συγκλονίσει με την αφήγησή του πολλά χρόνια αργότερα. Αυτό το κείμενο, γραμμένο το 1896, μας εισάγει στον κόσμο του συγγραφέα και στοχαστή Μαν, ο οποίος ήδη από τότε συναισθάνεται την κατάπτωση των ανθρώπινων αξιών, βιώνει έναν εσωτερικό χώρο όπου επικρατεί το συναισθηματικό κενό και για αυτό ο λόγος του είναι καίριος και ενέχει ψήγματα ψυχολογίας, αναζητήσεων, είναι αναμφίβολα μια αέναη μελέτη και ανάλυση της ανθρώπινης φύσης.
Andre Malraux, Το φανταστικό μουσείο, Εκδόσεις Πλέθρον
Ο συγγραφέας της ανθρώπινης μοίρας και πρώην Υπουργός Πολιτιστικών Υποθέσεων της Γαλλίας από το 1958 έως το 1968, ο Αντρέ Μαλρώ υπήρξε μία κορυφαία προσωπικότητα των γραμμάτων και υπηρέτησε την τέχνη από κάθε μετερίζι. Το βιβλίο αυτό, το οποίο είναι ιδιαίτερα ρηξικέλευθο αλλά και ταυτόχρονα ρομαντικό, μας εισάγει στην ιστορία της τέχνης μέσα από τη δική του ξεχωριστή φιλοσοφική προσέγγιση. Πρόκειται για ένα καταιγιστικό κείμενο σπαρμένο με τα ρόδα της τέχνης και για ένα πλούσιο πανόραμα της δημιουργίας μέσα από τα λόγια ενός ανθρώπου που την αγάπησε μιας και ο ίδιος υπήρξε εξέχων δημιουργός που άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο. Εδώ ουσιαστικά ο Μαλρώ μας ταξιδεύει και ερμηνεύει πίνακες, γλυπτά και άλλα αντικείμενα και δημιουργεί έναν ευφάνταστο διάλογο ανάμεσα τους με μία χροιά στοχασμού που έχει τις βάσεις της στον Νίτσε που τόσο αγάπησε.