Ο μύθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου εδραιώθηκε και ντύθηκε με διάφορα επεισόδια για τα οποία δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι ότι πράγματι συνέβησαν έτσι καθώς τα διάφορα αρχαία μεταγενέστερα κείμενα μαρτυρούν κάποιες αλήθειες ωστόσο κρύβουν και άλλες. Ποτέ ίσως να μην μάθουμε όλη την αλήθεια για τη δράση του, για το πώς πέθανε τελικά και για το πού εν τέλει κρύβεται ο τάφος του καθώς οι έρευνες ακόμα συνεχίζονται χωρίς καμία επιτυχία ενώ δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πού θα μπορούσε να κρύβεται. Εικασίες πολλές λοιπόν γύρω από το ένδοξο όνομά του, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο τον διαχρονικό του μύθο και σε αυτόν εντάσσεται και εκείνος του αλόγου του Βουκεφάλα, του αχώριστου συντρόφου του στις μάχες και στις κατακτήσεις. Αυτό το άλογο φαινόμενο μας παρουσιάζει ο εξαιρετικός συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς και ξεδιπλώνει το κουβάρι της ιστορίας των δύο επιστήθιων φίλων.
Το άτι που έγραψε ιστορία τόσο στη μάχη όσο και στη φιλία με τον αναβάτη του
Δεν είναι τυχαίο πως μια ολόκληρη πόλη πήρε το όνομα του Βουκεφάλα μιας και ο Αλέξανδρος ήθελε να τον θυμούνται εις τους αιώνας των αιώνων για τη δύναμη, το σθένος και την γενναιότητά του στη μάχη. Το βιβλίο αυτό περιγράφει όλα τα βήματα του ατίθασου αυτού αλόγου με έναν τρόπο τόσο εύληπτο και τόσο συγκινητικό που η ιστορία μπορεί να σαγηνεύσει τόσο μικρούς όσο και μεγάλους. Είναι ένα πραγματικό παραμύθι αφιερωμένο σε εκείνους που διψούν να γνωρίσουν ένα άλογο θαύμα, ένα άτι που προκαλούσε τον φόβο και τον τρόμο στην Αρχαία Πέλλα καθώς κανείς δεν είχε βρεθεί να το χαλιναγωγήσει. Πρόκειται για μια ιστορία που αποκαλύπτει, εκτός από την αντοχή και το αξιόμαχο του Βουκεφάλα σε κάθε λογής κακουχίες, το γεγονός πως η φιλία μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός αλόγου μπορεί να υπάρξει και το τελευταίο να γίνει πιστός υπηρέτης του πρώτου δίχως βία και τιμωρία.
Η πρώτη συνάντηση των δύο έγινε υπό δύσκολες συνθήκες καθώς ο Βουκεφάλας είχε μάθει να τρέχει ανέμελος και ελεύθερος στην ύπαιθρο δίχως κανείς να του υπαγορεύει τις κινήσεις του και καθώς το άλογο λέγεται πως καταγόταν από επιφανή άλογα και είχε θεϊκό αίμα που έτρεχε στις φλέβες του. Ο Αλέξανδρος, που είχε και εκείνος καταβολές από πρόσωπα μυθικά, ουσιαστικά συνάντησε τον Βουκεφάλα σαν η μοίρα να τους ένωσε να είναι για πάντα μαζί μέχρι ο θάνατος τους να τους χωρίσει για λίγο και να ζήσουν και πάλι μαζί στα ουράνια. Η υπέροχη και τόσο ωραία φιλοτεχνημένη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια προσδίδουν στο κείμενο όλη αυτή την χάρη ώστε οι μικροί μας φίλοι να απολαύσουν τις εικόνες και να ξαναζήσουν την αρχαία ιστορία που σαγηνεύει. Τα πρόσωπα και τα άλογα δοσμένα με τέτοιον τρόπο που σχεδόν μπορούν να τα αγγίξουν για να γίνουν δικά τους.
Είναι πράγματι εκπληκτικό το γεγονός πως ένα παιδί τόσο μικρό σε ηλικία κατάφερε να δαμάσει και να βρει τον τρόπο να ημερέψει ένα τέτοιο άλογο, δείγμα ακόμα μια φορά και ήδη από τόσο νωρίς της ευφυΐας του στρατηλάτη που θα κατακτούσε όλη την Ασία και θα γινόταν σχεδόν ανίκητος. Αυτό το παιδί λοιπόν ήδη από νωρίς είχε αναπτύξει δεξιότητες διοίκησης και στρατηγικής όχι για το πώς θα κάνει δικό του ένα τόσο αδάμαστο άλογο μα και πώς θα χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία παρασυρμένος φυσικά από την υπέρμετρη φιλοδοξία του αλλά και την ανάγκη να πάρει εκ μέρους των Ελλήνων εκδίκηση για τα όσα υπέφεραν τόσα χρόνια από τους Πέρσες. Ο Βουκεφάλας λοιπόν γίνεται εκείνο το “όχημα” μέσω του οποίου θα μπορέσει να εκστρατεύσει και να πετύχει όλους εκείνους τους μεγαλόπνοους στόχους του.
Αυτό που αξίζει να συγκρατήσουμε ως αναγνώστες είναι πως όσες πληροφορίες είναι ενταγμένες εδώ, μιας και απευθύνονται σε ένα κοινό διαφορετικό από αυτό των ενηλίκων, είναι ουσιαστικά το έναυσμα για τα παιδιά που θα εντρυφήσουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή ώστε αργότερα και εφόσον το επιθυμήσουν να μελετήσουν πιο πολύ εις βάθος προσανατολιζόμενοι σε πηγές όπως αυτές που αναφέρονται στο τέλος του βιβλίου ως μια μικρή αλλά πολύ σημαντική βιβλιογραφία. Εξάλλου, η ιστορία εκείνης της περιόδου είναι πλούσια και αυτό το κείμενο δεν είναι παρά μια πρώτη εισαγωγή στην ελληνιστική εποχή που μόλις ξεκινά. Είναι η περίοδος εκείνη δηλαδή που έχει τις απαρχές της στο Μέγα Αλέξανδρο, ο θάνατός του χρονολογείται στο 323 π.Χ., και στα επιτεύγματά του που προηγήθηκαν με το τέλος της κλασσικής εποχής και τελειώνει με την πτώση και του τελευταίου ελληνικού βασιλείου με την ήττα της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου στο Άκτιο το 31 π.Χ.
Ήδη από τις μικρές ηλικίες αυτά τα βιβλία της σειράς των εκδόσεων Παπαδόπουλος, κινητοποιούν τον πνευματικό κόσμο των παιδιών και τους εξασφαλίζουν γνώσεις και κυριότερο όλων την αγάπη για την ανάγνωση που είναι τόσο κρίσιμη σε εποχές όπως η σημερινή. Και πέρα και από αυτό το παρελθόν είναι αυτό που ορίζει το παρόν και το μέλλον γιατί μια χώρα χωρίς παρελθόν είναι μια χώρα δίχως μέλλον. Άρα οι επόμενες γενιές αναγνωστών θα προκύψουν με την ανάγνωση σημαντικών βιβλίων όπως αυτό, το ερέθισμα είναι εκ των ων ουκ άνευ και το βιβλίο είναι από τους κυριότερους μοχλούς πνεύματος.