Πολεμική τέχνη

Συγγραφέας: ΠΛΟΥΜΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ
Εκδότης:ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΡΑΣΙΑ
Χρονολογία έκδοσης:2020
Κατηγορία: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

«Έχω πολλούς άλλους λόγους να ελπίζω ότι θα νικήσομε, υπό τον όρο όμως να μην επιδιώξομε, ταυτόχρονα με την διεξαγωγή του πολέμου, να επεκτείνομε την κυριαρχία μας και να μην εκτεθούμε σε κινδύνους περιττούς. Περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια του εχθρού.» ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Η διδασκαλία της πολεμικής τέχνης στοχεύει στο να αποκτήσουν οι σπουδαστές της, ή γενικότερα ο κάθε ενδιαφερόμενος, μόρφωση πολεμικής τέχνης. Με άλλα λόγια, διανόηση, δημιουργική κριτική και καινοτόμο νόηση, η οποία θα επιτρέψει στη φαντασία τους να επινοήσει τους χιλιάδες συνδυασμούς του άμεσου και του έμμεσου ελιγμού, που κερδίζουν τους πολέμους. Ο ελιγμός είναι, γενικά, η εμφάνιση μίας δύναμης σε τόπο και χρόνο για τη δημιουργία ενός σοβαρού και ωφέλιμου γεγονότος. Σε όλα τα επίπεδα -το στρατηγικό, το επιχειρησιακό, και το τακτικό– ο πόλεμος διεξάγεται με άμεσο και έμμεσο ελιγμό των παραγόντων ισχύος του κράτους, της διπλωματίας, των πληροφοριών, των ενόπλων δυνάμεων και της οικονομίας του. Στον πόλεμο, ο άμεσος ελιγμός χρησιμοποιείται για να εμπλακεί ο εχθρός στη μάχη και ο έμμεσος για να δώσει τη νίκη.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, το βιβλίο αυτό θα παρουσιάσει την πολεμική τέχνη, όπως εξελίχθηκε από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, με στόχο να δώσει στους αναγνώστες του τη δυνατότητα να εξαγάγουν νόημα από το χάος του παρόντος με τη γνώση και τη σοφία του παρελθόντος. Να συνεγείρει τη φαντασία τους και να τους δώσει τη βάση για τη μελλοντική εξέλιξη της πολεμικής τέχνης από τους ίδιους. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει από την αρχαία Ελλάδα, καθόσον οι μάχες του Μαραθώνα και των Λεύκτρων αποτέλεσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες στυλώθηκε η μετέπειτα ανάπτυξη της πολεμικής τέχνης. Κατόπιν, θα παρουσιαστούν σημαντικές μάχες και επιχειρήσεις, τις οποίες διεξήγαγαν μεγάλοι στρατηλάτες από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Στο τέλος, θα αναφερθούν σπερματικά οι τάσεις για τον μελλοντικό πόλεμο με βάση τους πολέμους που έχουν διεξαχθεί τον 21ο αιώνα, με τελευταίο τον 2o Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (27 Σεπτεμβρίου – 9 Νοεμβρίου 2020). (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)