Τέσσερις νεαροί μαύροι μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο μετέπειτα διάσημος “Αυτοκράτορας της σόουλ” Άρθουρ Μοντάνα, ξεκινούν από το Χάρλεμ της δεκαετίας του ’40 για να κατακτήσουν τον κόσμο με όχημα το πάθος τους για τα γκόσπελ. Τριάντα χρόνια αργότερα, όταν ο Άρθουρ θα βρεθεί νεκρός στο Λονδίνο, ο αδελφός του, ο Χαλ, επιστρέφει στο παρελθόν για να αφηγηθεί μια συναρπαστική και σπαρακτική ιστορία, που θα παρακολουθήσει την περιπλάνηση των ηρώων από τη Νέα Υόρκη ως το Παρίσι και από τον αμερικανικό Νότο ως την Αφρική και την Κορέα, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές συγκρούσεις, με τις ολέθριες συνέπειες της απώλειας, αλλά και τους ακατάλυτους δεσμούς που γεννούν η αφοσίωση, ο έρωτας (ομοφυλοφιλικός και μη) και η φιλία.
Στο “Κουαρτέτο του Χάρλεμ”, το τελευταίο και εκτενέστερο μυθιστόρημά του, ο Τζέιμς Μπόλντουιν χρησιμοποιεί ως φόντο το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, που συντάραξε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60, για να αφηγηθεί ένα επικό άσμα αγάπης, πάθους, πένθους και οργής, όπου η δυναμική των φυλετικών και σεξουαλικών σχέσεων καθορίζει σε καταλυτικό βαθμό τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Αν ο Βαν Γκογκ ήταν ο καλλιτέχνης-άγιος του 19ου αιώνα, ο Τζέιμς Μπόλντουιν είναι εκείνος του 20ού.» (Michael Ondaatje)
«Το έργο ενός γεννημένου αφηγητή, στο ζενίθ των δυνατοτήτων του… στιγμιότυπα οικογενειακής ζωής στο Χάρλεμ, μαγευτικοί μουσικοί αυτοσχεδιασμοί στις εκκλησίες, στιγμές δυσφορίας ακόμη και στις πιο χαλαρές συναντήσεις λευκών και μαύρων – σκηνές όπου ο Μπόλντουιν φαίνεται απίστευτα προικισμένος με κατανόηση. (The New York Times Book Review)
«Ένα έξοχο μυθιστόρημα… φαίνεται πως ο Μπόλντουιν, ακόμα κι αν προσπαθήσει, δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ευγλωττία του. Με τη μεγάλη και ιδιότυπη δύναμή του, ζωντανεύει αυτό το εξωφρενικό κέντρο επανένταξης όπου ήταν εγκλωβισμένοι οι μαύροι της Αμερικής στα τέλη του 20ού αιώνα. (The New Yorker)